Εγκαταλείπει το Υπουργείο Παιδείας τις φοιτητικές εστίες

Εγκαταλείπει το Υπουργείο Παιδείας τις φοιτητικές εστίες

Αρ. Πρωτ. 1807/22.11.2011  

Προς Υπουργούς:

- Παιδείας Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

- Οικονομικών

- Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης


Αίσθηση προκαλεί η αιφνίδια απόφαση του αρμόδιου υπουργείου Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να αποποιηθεί την ευθύνη των φοιτητικών και μαθητικών εστιών, που υπαγόταν στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες, τον εξοπλισμό και το προσωπικό των εστιών, στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι αρμοδιότητες των εστιών μεταβιβάστηκαν χωρίς σχετική διαβούλευση και ενημέρωση, αλλά και χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη στα κονδύλια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των δήμων για τις νέες αρμοδιότητες που τους μεταβιβάζονται.

Εν μέσω της δίνης της οικονομικής κρίσης που βαθαίνει όλο και περισσότερο το μέλλον των φοιτητικών και μαθητικών εστιών διαγράφεται αμφίβολο.  Ο προϋπολογισμός  των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ήδη μειωθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που καθιστά ακόμα δυσχερέστερη τη θέση τους και τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα πάγια έξοδα τους, πόσο δε στο κόστος συντήρησης και διαχείρισης των φοιτητικών εστιών.  

Την ίδια στιγμή και οι δήμοι φαίνεται να αδυνατούν με μειωμένους προϋπολογισμούς και χωρίς την πρόβλεψη σχετικών κονδυλίων, να αναλάβουν τις νέες ευθύνες που τους μεταβιβάζονται αναφορικά με τη διαχείριση των εστιών.

Η φοιτητική και μαθητική μέριμνα δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα, σε μια περίοδο που θα έπρεπε στα πλαίσια ενός κράτους πρόνοιας να στηριχθεί, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους, ενώ εάν επικρατήσει μία τέτοια πολιτική, το δικαίωμα στην παιδεία κινδυνεύει να γίνει δικαίωμα των προνομιούχων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Με βάση ποια στοιχεία προχώρησε το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων και ευθυνών στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διασφαλισθεί η οικονομική στήριξη και βιωσιμότητα των μαθητικών και φοιτητικών εστιών, ώστε να διασφαλισθεί το δικαίωμα όλων των πολιτών στην παιδεία;